- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!

Loop met uw blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage!

Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!

Voetverzorging

Waarom voetverzorging?
Onze voeten hebben het soms zwaar te verduren. 
Ze dragen ons gewicht en brengen ons overal naar toe. Lange wandelingen en slecht schoeisel 
vergroten de kans op pijnlijke blaren e/o eelt. Eeltvorming ontstaat wanneer de huid langere tijd wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Daarnaast zijn hielkloven een veelvoorkomend probleem.
Een ander voetprobleem zijn likdoorn, meestal ontstaan door verkeerd schoeisel.
Kortom, goede voetverzorging is belangrijk om deze klachten zo veel mogelijk binnen de perken te houden. 

Luister naar uw voeten!
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek of keukenpapier.Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.
Smeer uw voeten met een verzorgende hydraterende creme in.
Vraag uw pedicure om advies.

Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening.
Blijf er niet te lang mee lopen of zelf mee aan de slag te gaan.
Pas slecht passend schoeisel aan.
Vraag om advies voor het knippen van uw nagels. In sommige gevallen kunt
u het niet voorkomen (tunnel nagel)

Wat zijn kloven in voeten?
Voetkloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven in de voeten komen vaak voor in de droge en vereelte huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen (vochtige kloven) te vinden. Kloven zijn meestal niet pijnlijk, maar maken de voeten minder mooi om te zien.

Hoe ontstaan droge kloven in de voeten?
Kloven in de voeten zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. De randen van de kloven zijn eeltig en hard. 
Oppervlakkige kloven in voeten komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers
1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
iedere avond uw voeten insmeren met crème
Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen!

Voeten crèmes en sprays
Een verzorgende voetencrème helpt om de huid zacht te maken. 
Er bestaan verschillende zalfjes en crèmes om kloven en eelt te behandelen. Door de voeten regelmatig in te smeren worden ze weer mooi egaal.
Vraag ue pedicure om advies

Bezoek Pedicure
De pedicure weet als geen ander waar goede voetverzorging aan moet voldoen. Wil je je voeten eens flink verwennen, hetzij cosmetisch of verzorgend breng dan eens een bezoekje aan de pedicure. 
Je krijgt advies over hoe je ongemakken aan de voeten kunt behandelen en hoe je voetproblemen kunt voorkomen. De pedicure haalt onder meer eelt weg, knipt de teennagels, verwijdert likdoorns, geeft voetmassages en brengt een verzorgende crème aan. 
Na deze verwennerij kunnen je voeten er weer even tegenaan.

Hoe houd jij je voeten gezond?
Door een bezoek aan de pedicure om de 6 weken.